Один мільйон гривень з міського бюджету витратять на книговидання та популяризацію читання

Як повідомила заступник директора Департаменту суспільних комунікацій Тетяна Гузенко, минулого року, під час формування бюджету м. Києва, міський голова підтримав пропозицію Департаменту щодо збільшення видатків на книжки та популяризацію читання. Ці гроші закладені окремим рядком у міській цільовій програмі «Київ інформаційний» на 2016 – 2018 роки, яку підтримала абсолютна більшість депутатів Київради.

Департамент 21 жовтня 2016 р. оголосив на електронному майданчику послуг про проведення закупівель за державні кошти для видання книг київських авторів, рекомендованих до друку Видавничою радою при Департаменті.

Ще наприкінці літа члени Видавничої ради обрали 37 рукописів, а саме:

  • 29 рукописів – від незалежних авторів;
  • 4 збірки подано Київською міською організацією Національної спілки письменників України;
  • 1 рукопис – науково-популярне видання «З музейного досьє. Кузьма Дерев’янко», подано Національним музеєм історії України у Другій світовій війні;
  • 1 рукопис – «Бібліографічний довідник Лесь Курбас 1906-2016», від Публічної бібліотеки імені Лесі Українки;
  • 1 рукопис – збірка дитячої, патріотичної поезії «З Україною в серці», від Державної науково-педагогічної бібліотеки України імені Сухомлинського;
  • 1 – «Майдан від першої особи. Мистецтво на барикадах», від Українського інституту національної пам’яті.

Одностайно підтримали всі члени Видавничої ради книжку для дітей шрифтом Брайля – про українську вишивку.

Визнано також потрібними і цікавими для читачів столиці краєзнавчі видання – «Київ енциклопедія» Віталія Абліцова та «Наш стародавній Київ» Льва Кудрявцева.

Програму видання книг було започатковано давно, ще у 2000 році. Впродовж цих років до бібліотек столиці завдяки проектові було передано приблизно 167 найменувань книг. 2016-й рік став найуспішнішим – адже вперше з міського бюджету на книговидання та популяризацію читання виділено 1 млн грн. То ж до читачів потрапить ще більше книжок.

Перелік книг, видання яких профінансовано відповідно до міської цільової програми на 2016 – 2018 роки «Київ інформаційний».