У Держкомтелерадіо затверджено перелік книжкових видань, які вийдуть в 2016 році за програмою «Українська книга»

Голова Держкомтелерадіо Олег Наливайко затвердив наказом рішення колегії Держкомтелерадіо від 29 березня «Про проект переліку книжкових видань, передбачених до випуску за програмою «Українська книга» на 2016 рік». Перелік оприлюднено на сайті Держкомтелерадіо за посиланням.

З проекту переліку, який колегія Держкомтелерадіо розглядала 23.02, і який викликав критику у ЗМІ, вилучено видання ГС «Національний фонд великої української енциклопедії», зменшено видатки видавництвам групи «Фоліо», враховано пропозиції ради директорів державних видавництв та інші пропозиції. До проекту включено низку суспільно важливих видань – Словник української мови, підготовлений Інститутом української мови НАН України, видання кримськотатарською мовою, книги шрифтом Брайля.

«Проаналізувавши попередній перелік виявилося, що є відмінність в тому, як він аналізується на засіданні експертної ради і як сприймається членами колегії, – зазначив перший заступник Голови Держкомтелерадіо Богдан Червак. – Ця відмінність полягає в тому, що експертна рада приймає рішення під кутом зору інтересів кожного члена експертної ради і його зацікавленості. Наприклад, якщо член експертної ради цікавиться історичною літературою, то він дбає про включення таких проектів до переліку і не замислюється над іншими питаннями і книгами. В результаті ми мали незбалансований перелік як з точки зору тематики, так і фінансів. Відповідно було запропоновано збалансувати видатки з державного бюджету, бо всі розмови про те, що аналізуємо книжки, а не аналізуємо видавництва – це лише гарні розмови. Громадськість дивиться на це під іншим кутом зору, тому з'являються відповідні публікації критичного характеру. Принципова позиція керівництва Держкомтелерадіо — головний наголос має бути від експертної ради, громадськості. Водночас в усьому має бути державна політика – збалансованість коштів і випуск суспільно важливих видань.»

Всього до переліку книжкових видань, передбачених до випуску за програмою «Українська книга» на 2016 рік, увійшло 236 назв книг. Це видання для дітей та юнацтва, твори класиків української літератури та сучасних авторів, твори класиків зарубіжної літератури у перекладі українською мовою, науково-популярні видання, довідкові та інформаційні видання (енциклопедії, довідники, словники тощо), видання мовами національних меншин.

Крім того, управлінню видавничої справи і преси доручено за рахунок зекономлених коштів розглянути можливість включення до переліку видань видавничі проекти: Мельниченко В.Ю. «Щоденники Шевченка Т.Г.», Яковчук О., Павличко Д. «Небесна сотня», «Жертви Бабиного Яру», а також видання, присвячене творчості українського кіноактора Івана Миколайчука.