22 Міжнародний «Форум видавців у Львові»: враження учасника

10-13 вересня 2015 р. Місто Лева традиційно приймало поціновувачів книги і читання на найбільшому книжковому фестивалі у Східній Європі. Цьогоріч головний організатор Форуму – ГО «Форум видавців» – вперше сформулював концепт цього масштабного заходу як «Форум видавців і читачів».

У межах Форуму відбулися:
22-й Книжковий ярмарок;
21-ша Урочиста церемонія вручення книжкової Премії «Найкраща книга Форуму-2015»;
14-й Фестиваль дитячого читання «Книгоманія»;
10-й Львівський міжнародний літературний фестиваль;
6-й Львівський бібліотечний форум;
4-та Благодійна акція для людей літнього віку «Третій вік: задоволення від читання».

Заходи Форуму проходили на численних львівських майданчиках і включали презентації, авторські читання, майстер-класи, лекції, дискусії та багато іншого. Усі охочі могли долучитися до Ночі поезії та музики нон-стоп, отримати автографи улюблених авторів, перекладачів, видавців, поспілкуватись та зробити фото з відомими особистостями.

Примітно, що почесним гостем Форуму була Франція, яка представила незвичайний еко-стенд, у дизайнерському оформленні якого були використані перероблені матеріали.

Форум офіційно відвідав та взяв участь у відкритті віце-прем'єр-міністр України – Міністр культури України В.Кириленко, на засіданні «Круглого столу» на тему: «Чи потрібна державі розумна нація? Відповідність політики влади стану книговидання і читання в країні?» виступав Міністр освіти і науки України С.Квіт, до акції «Книжка від зірки» долучилася дружина Президента України М.Порошенко з дітьми.

Як завжди, інтригою Форуму була церемонія нагородження лауреатів премії «Найкраща книга 22 Форуму видавців». Гран-прі отримало видавництво «Дух і Літера» (Київ) за книгу О.Гнатюк «Відвага і страх». Також звертаємо Вашу увагу на книгу, відзначену спеціальними журі – Умберто Еко, Жан-Клод Кар'єр. Не сподівайтеся позбутися книжок («Видавництво Старого Лева», Львів).

Час читати!

Я. Є. Сошинська, доц. кафедри ОВПК